Alergia na potraviny - môže nás prekvapiť na dovolenke?

Autor: Zuzana Rennerová | 8.8.2016 o 8:08 | Karma článku: 1,79 | Prečítané:  292x

Je leto, obdobie dovoleniek, spoznávania cudzích krajín a kulinárskych zážitkov. Konzumujeme rôzne miestne špeciality, ryby, na trhoch si kupujeme rôzne exotické ovocie. Ale môžeme si to dopriať ak máme alergiu na potraviny?

Ako som v predchádzajúcom blogu spomínala, potravinová alergia nie je tak častá, ako sa o nej hovorí, ale jej prejavy môžu byť veľmi závažné. Pomerne častá je alergia na rôzne druhy ovocia a zeleniny s prejavmi v ústach ako je svrbenie, alebo štípanie podnebia v dôsledku skríženej alergie potravinových a inhalačných alergénov (najčastejšie peľ brezy). Arašidy, ryby a morské plody môžu spôsobiť aj závažné prejavy ako je žihľavka, opuch pier ale aj jazyka, sťažené dýchanie, pískanie na prieduškách, výrazné bolesti brucha, hnačky, zvracanie. V tých najzávažnejších prípadoch dochádza ku kombinácii týchto prejavov s kolapsom a postihnutím aj srdcovocievneho systému - vtedy hovoríme o život ohrozujúcej anafylaktickej reakcii. Zriedkavejšie môžu takéto reakcie spôsobovať aj iné alergény ako sú vajíčka, sója, celer, sézam, mlieko, pšeničná múka.

Ak ste už prekonali závažnú alergickú reakciu a máte potvrdenú alergiu na niektorú z potravín,  takýto stav nevieme vyliečiť a potrebná je dlhotrvajúca dôsledná eliminačná diéta. Tá je často komplikovaná a veľmi náročná, pretože u závažnej alergie aj veľmi malé množstvo alergénu môže spôsobiť závažné ťažkosti. Problémom je väčšinou náhodné požitie potravín v skrytej forme. K takémuto požitiu dochádza často nechtiac, napríklad v reštauráciách, na oslavách a tam kde sa alergén v potravine objaví, aj keď ho tam neočakávame. Pre takýto prípad sú pacienti vybavení pohotovostným balíčkom, ktorého základom je adrenalínové pero. To je v prípade objavenia príznakov potrebné podať ihneď.

5 mýtov o potravinovej alergii a intolerancii

Potravinová alergia a dovolenka?

Je teda jasné, že závažná potravinová alergia pacientom výrazne strpčuje život. Ako je to potom s cestovaním a dovolenkou? Nie je veľké riziko vôbec niekam cestovať? Existujú nejaké pravidlá, ktorých je dobré sa držať?

Samozrejme, každá zmena zo zabehaných domácich koľají predstavuje určité riziko, ale dôslednou prípravou už doma sa dá riziko výrazne minimalizovať. V prvom rade si pred cestou treba skontrolovať svoj pohotovostný balíček - či mám všetky lieky, ktoré mi lekár odporúčal, či nie sú po dátume spotreby a hlavne, či viem, ako si ich mám podať. Týka sa to hlavne adrenalínového pera, ktoré vo väčšine prípadov doma našťastie len máme, ale nikdy sme ho nepoužili a posledné poučenie u lekára bolo už určite veľmi dávno. (Teda ak sa vám ho podarilo zohnať, pretože v poslednej dobe bol veľký problém s jeho dostatkom, ale to je samostatná téma.) Určite ho doma neskúšať (pero je jednorazové a skutočne funguje!), ale netreba sa báť požiadať lekára o opakované vysvetlenie jeho podávania. V ambulanciách sú k dispozícii aj cvičné perá, na ktorých sa podanie dá precvičiť, na internete sú dostupné demonštračné videá o ich podávaní. V prípade výraznej alergie je vhodné mať adrenalínové perá dve. Keďže pohotovostný balíček je potrebné nosiť vždy so sebou, v prípade letu treba myslieť aj na to, že by sme si ho mali zobrať do lietadla. Pred letom je vhodné si overiť u cestovnej kancelárie alebo leteckej spoločnosti, či k tomu nepotrebujete aj potvrdenie od lekára.

Výber stravovania je dôležitý

Najdôležitejšie je dopredu si zvážiť spôsob stravovania počas dovolenky. Najideálnejšie je stravovať sa sám, nie v reštauračných zariadeniach a rýchlych občerstveniach.  Vtedy si viem zabezpečiť, aby potraviny naozaj neobsahovali alergén, ktorý mi robí problém. V rámci Európskej únie, musí byť v obchodoch na etiketách uvedená prítomnosť základných alergénov, preto sa dá orientovať pomerne ľahko. V iných krajinách to môže byť problém, vtedy je vhodné siahať po základných potravinách a neexperimentovať.

Ak sa rozhodneme radšej pre hotelové a reštauračné služby, je dobré si u cestovnej kancelárie vopred overiť, či daný hotel je schopný zabezpečiť aj stravu pre alergika, pýtať sa na skúsenosti z minulosti, ideálne mať referencie. Stánkom rýchleho občerstvenia a jedlám na ulici by som sa vyhýbala úplne, nikdy neviete, čo napr. v tej istej panvici robili predtým. Ak sa rozhodnete pre testovanie reštaurácií v okolí, aj na to je dobré sa dopredu pripraviť - tipy od cestovnej kancelárie, referencie na mieste. Nápomocné je tiež mať svoje alergény preložené do domáceho jazyka (napísané na kartičke), niekedy angličtina veľmi nepomôže.  V prípade dlhších letov, kde sa podáva občerstvenie, je tiež potrebné už pri kupovaní letenky nezabudnúť uviesť svoju alergiu.

Cestovanie a dovolenkovanie s potravinovou alergiou je určite náročné, ale pri určitej dávke obozretnosti a dôslednej domácej prípravy sa dá zvládnuť.

Viac o imunite: imunita.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?