Vianoce a lepok

Autor: Zuzana Rennerová | 15.12.2016 o 14:47 | Karma článku: 2,06 | Prečítané:  566x

Blížia sa Vianoce, sviatky pokoja, radosti a rodinných stretnutí, pri ktorých nechýba bohato prestretý stôl s rôznymi medovníkmi a koláčmi. Môžu ich však ochutnať tí, čo počas celého roka múku a múčne výrobky nekonzumovali?

Môžu si teraz dopriať nejakú dobrôtku, bez toho, aby im bolo horšie? Tu veľmi záleží na tom, prečo začali dodržiavať bezlepkovú diétu. V súčasnosti je totiž veľmi populárne dodržiavať bezlepkovú diétu z vlastnej vôle, aj bez medicínsky podloženého dôvodu.     

Čo je to vlastne lepok?

Lepok (glutén), ktorý dostal názov vďaka svojej lepivej schopnosti pri pečení chleba, je dôležitá bielkovina obilnín, nachádzajúca sa v jadre obilného zrna. Je to zložená bielkovina, ktorá sa skladá z glutenínov a prolamínov. Najznámejší prolamín je gliadín, ktorý sa nachádza v pšenici. Aj v ďalších obilninách sa vyskytujú prolamíny, ale s inými názvami - napríklad v raži je to sekalín, v jačmeni hordeín. Najvyšší obsah lepku je v pšenici, menej sa ho nachádza v raži a v jačmeni. Práve tieto prolamíny sú zodpovedné za väčšinu reakcií na lepok: dokáže vyvolať rôzne nežiaduce reakcie, ako je celiakia, alergia na lepok a neceliakálna precitlivelosť na lepok. Je pravda, že výskyt týchto ochorení neustále narastá, čo je určite dané jednak technologickými postupmi pri pestovaní a spracovávaní obilnín ako aj zvýšenou konzumáciou potravín s obsahom múky oproti minulosti. V našich zemepisných šírkach sa určite viac konzumovalo proso, kukurica, či pohánka.

Celiakia sa vyskytuje asi u 1% populácie. Celiakia je neznášanlivosť lepku na imunitnom podklade, ktorá vzniká u pacientov s určitou dedičnou predispozíciou. Prejavuje sa najmä prejavmi zo strany tráviaceho traktu, ako sú hnačky, zápchy, bolesti brucha, ale môžu byť prítomné aj iné prejavy, ako je chudokrvnosť, chudnutie, únava, a mnohé ďalšie. Pre celiakiu je charakteristický laboratórny nález a diagnózu potvrdzujúci typický histologický nález na sliznici tenkého čreva. Celiakia každopádne vyžaduje celoživotnú prísnu bezlepkovú diétu a ani na Vianoce nie je možné spraviť výnimku.

Oplatí sa experimentovať práve počas Vianoc?

Čo sa týka alergie na lepok a múku, jej výskyt sa odhaduje na 1-2% . Alergia na lepok je častejšia u detí, ako u dospelých. Väčšinou sa prejavuje atopickým ekzémom, alebo tiež tráviacimi ťažkosťami.  U dospelých sa môžeme stretnúť aj so závažnou život ohrozujúcou reakciou (anafylaxiou) vyvolanou fyzickou námahou, ktorá vzniká väčšinou do 2 hodín po konzumácii múky a následnej fyzickej námahe. Okrem gluténu však za alergickú reakciu na múku môžu byť zodpovedné aj iné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých druhoch múk. Ich presná identifikácia je dôležitá, od toho sa odvíja diéta, ktorá môže zahŕňať buď elimináciu múk s obsahom lepku, alebo aj iných bezlepkových obilnín. U detí dochádza - tak ako u každej potravinovej alergii - väčšinou k vyhasnutiu alergie na múku, preto je postupne možné konzumovať aj múčne potraviny, ale vždy až po konzultácii s odborným lekárom a podrobných vyšetreniach. Naopak u dospelých s potvrdenou alergiou je jedinou liečbou eliminačná diéta a určite žiadne experimentovanie počas Vianoc nie je vhodné.

Až u 6% populácie sa stretávame s neceliakálnou precitlivelosťou na lepok. Ide o rôznorodé prejavy (tráviace ťažkosti podobné prejavom celiakie, ale tiež kožné prejavy, chudnutie, únava, chudokrvnosť a mnohé iné) vyvolané  gluténom, pričom bola vylúčená celiakia a iné zápalové ochorenia čreva, ako aj alergia na lepok. Mechanizmus vzniku týchto ťažkostí nie sú úplne jasný, ale eliminácia lepku prináša úľavu. Diagnóza v tomto prípade musí byť ale potvrdená nielen elimináciou ale aj následným expozičným testom, ktorý sa realizuje pod dohľadom špecialistu. 

Ak držíte bezlepkovú diétu z iných príčin, bez podrobnej správnej diagnostiky, je na mieste časom opäť skúsiť pridať lepok naspäť do stravy. Ak sa rozhodneme svoju toleranciu otestovať práve v čase Vianoc, netreba ale zabúdať, že v tomto období sa konzumuje vo zvýšenej miere aj veľa iných potravín, ktoré môžu u precitlivených ľudí spôsobiť ťažkosti (napr. víno, údené mäso, kyslá kapusta). Určite je opakované zaradenie múky naspäť do stravy veľmi vhodné, nakoľko vyvážený prísun živín je nevyhnutný na správne fungovanie organizmu, ale testovanie práve počas Vianoc môže spôsobiť, že zhoršenie svojich ťažkostí (napr. ekzému) mylne pripíšete lepku. A možno úplne zbytočne ostanete na bezlepkovej diéte.

Prečítajte si viac aj na našom Imunoblogu.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

ŠPORT

Neapol hrá ako Real. Hamšíkovi sa vernosť môže oplatiť

Ľudia sa rozprávajú len o zápase, tvrdí Hamšík.


Už ste čítali?